Bodur Yıldız Çalısı

 

Parlak koyu yeşil, sert dokulu ama zarif görünen yaprakları, hızlı büyümesi ve yayılmasıyla peyzaj tasarımlarında sıkça yer verilen bir bitkidir. Her dem yeşildir yani yaz-kış yapraklıdır. Dalları kırılgandır . Bodur Yıldız Çalısının boylanabilen cinsi de vardır (Pittosporum tobira) ve bu tür yaz döneminde portakal gibi kokan beyaz çiçekleri açar , bodur yıldız çalısında çiçeklenme çok nadir görülür. Soliter olarak kullanılabileceği gibi gruplar halinde veya çit bitkisi (genelde boylu yıldız çalısı – pittosporum tobira tercih edilir ) olarak kullanılabilir.

Peki bakım koşulları nelerdir ?

  • Işık İsteği , Konum ve Sıcaklık :  Güneşli ve yarı gölge alanlarda iyi gelişim gösterir , gölge alanlara da uyum sağlar. Çok sıcak bölgelerde yarı gölge alanlarda kullanılması daha uygundur. Ilıman iklim bitkisidir. Kuvvetli donlardan etkilenebilir.   Deniz tuzuna ve rüzgara dayanıklıdır. Bu nedenle kıyı bölgelerde , sahil kesimlerinde sıkça kullanılır. Akdeniz Bölgesinde yaygındır.  -10 °C’ye kadar dayanıklıdır.
  • Toprak : Nemli ve geçirgen , iyi drenajlı topraklarda iyi gelişim gösterir. Aşırı su tutan , killi topraklara uygun değildir. Buna rağmen çoğu toprak tipine uyum sağlama eğilimindedir.
  • Sulama : Kuraklığa dayanıklı olsa da sağlıklı gelişim göstermesi için düzenli sulama ihtiyacı vardır. Toprak yüzeyi hafif kuruduğunda sulama yapılmalıdır. Bitkinin bulunduğu bölgeye göre sulama miktarı ayarlanmalıdır.
  • Gübreleme : Bu bitkiyi düzenli olarak gübrelemek, sağlıklı büyümesini teşvik eder. İlkbahar ve yaz aylarında dengeli bir gübre kullanmak iyi bir seçenektir.
  • Budama : Kullanım şekline göre (çit bitkisi , top formlu , dağınık gibi)  gerektiğinde hafif bir budamayla form verilebilir. Yılda bir kez budama yapmak, bitkinin kompakt ve düzenli görünümünü korumasına yardımcı olur. Son baharda budamaya uygundur.
  • Zararlılar ve Hastalıklar :Genellikle zararlılara ve hastalıklara karşı dayanıklıdır. Ancak, yaprak bitleri veya beyaz sinekler gibi sorunlarla karşılaşırsanız, hızlıca müdahale etmek önemlidir. Demir eksikliği yani chlorosis hastalığı (sararma) sorun çıkartabilir.

Doğru koşullar sağlandığında bakımı kolaydır. Bahçede yetiştirilebileceği gibi teras ya da balkonlarda saksılarda yetiştirilebilir. Bodur Yıldız Çalısı yemyeşil görüntüsüyle bahçenizi her mevsim canlı ve gösterişli gösterecek bir bitkidir. Bu nedenle bahçenizde ona yer vermeyi düşünün derim.